Egészséges, finom és gyorsan kész. A tökéletes reggeli!
Mit adsz enni a családnak reggelire? Zabot!
Mivel kisgyermekként volt alkalmam rengeteg zabot hegyezni, így most van bőven mit megfőzni zabkásának 😀 Ezek válogatott, hegyezett szemű zabok. Neeeemmm hegyezi a hóhér,megveszem és elkészítem. Már minden nagyobb élelmiszerüzletben kapható. Sajnos sokunknak fogalma sincs róla, mennyire nagyon értékes tápanyag a zabpehely. Erre mondják, hogy értékes szénhidrát.
Amikor reggel…..hmmm hajnalban…edzeni indulok, megeszek egy tálka zabkását, vagy 2 db. házi zabpelyhes kekszet. Rengeteg energiát ad edzés előtt és nem hizlal, mint a sok haszontalan szénhidrát, amit sajnos nap, mint nap töltünk a szervezetünkbe, míg el nem gurulunk.
Az elkészítése nagyon egyszerű és néhány alkalom után már rutinszerűvé válik.
Az alap recept a következő
- Zabpehely (én a kis szeműt, azaz az őrölt változatot szoktam venni)
- Tej
- Víz
- Édesítő (méz, stevia, fruktóz stb)
- Ha egy bögre zabpelyhet készítesz, ahhoz két bögre folyadékra lesz szükséged. Én 50%, tej 50% víz arányban készítem, de készítheted csak tejjel is, úgy ízesebb, vagy készítheted vízzel, úgy én még nem próbáltam, szerintem nem is fogom, de hallottam már olyanról, aki így készíti.
- Egy lábasba borítsd bele a zabot, tejet, vizet és kezd el főzni. Add hozzá az édesítőt is. Folyamatosan kell kevergetni, mert könnyen leég.
- Kb. 5 perc alatt besűrűsödik. Ahogy már kellően sűrű, el is készültél. (Nekem indukciós főzőlapom van, ez a művelet nálam 5 percet vesz igénybe.)
- Szedd tálkákba és dekoráld kedved szerint.
- Készíts nagyobb mennyiséget és porciózd ki, hogy ne naponta kelljen készíteni.
- Másik tipp: Szórhatsz ét kakaóport is bele a főzés végén, így kellemes csokis ízt kapsz
- Harmadik tipp: A tetejét borítsd meg magvakkal, gyümölcsökkel
- Jó még egy 4. is: Ha elkészül, én bot mixerrel szoktam pluszba krémesíteni, még finomabb lesz így.
Komolyan mondom, első osztályú reggeli, még ha a neve „zabkása” nem is ezt sugallja.
Próbáld ki! Meglátod, mindenkinek nagyon fog ízleni, plusz jó érzés lesz a tudat is, hogy egészséges ételt készítettél magadnak és családodnak is. 🙂
Íme, néhány zabkása kép, mely a saját konyhámból került ki tehát, mint mindig saját képek:
Szép napot!
Szandi
Köszönöm, hogy olvastad a bejegyzést! ^_^
További velem kapcsolatos képeket és posztokat a következő oldalakon is találhatsz:
- Személyes Instagram oldalam
- Facebook oldal
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: