Áfonyás panna cotta torta édesburgonyával
Versenyre küldöm a kis cukiságot! Akarom mondani cukormentességt, ugyanis ebben a tortában egy gramm cukor nincs!
A cukrot teljes mértékben kiváltottam eritritollal, a lisztet pedig durum búza liszttel, a többit meg már mutatom is!
A tésztához:
1 dl. eritritol
2,5 dl. aprított édesburgonya
0,5 dl. zabtej
0,5 tk. sütőpor
1 tk. szódabikarbóna
2,5 dl. durum búza liszt
2 tk. fahéj
Áfonya zselé:
500g. mirelit áfonya
0,5 dl. citromlé
eritritol ízlés szerint, ha szükséges, én most 5 teáskanállal használtam
1 cs. natúr zselatin por (kis zacsis)
Napraforgó mag krém:
2 dl napraforgó mag
1 dl zabtej
fél csomag natúr zselatin ( a pici zacsis)
Panna cotta krém:
500 ml.zabtejszín
1/4-ed tk vanília por
10 tk. eritritol
1,5 cs. natúr zselatin por (kis zacsis)
Díszítéshez: 1 dl. napraforgó mag
Először a sütemény alapot készítettem el, amihez az édesburgonyát nyersen konyhai aprítóba tettem és apróra daráltam. Az aprítóban hagytam a darált burgonyát és hozzáadtam a többi hozzávalót is, majd a gép segítségével összedolgoztam a tésztát.
A 24-es totaforma aljára sütőpapírt tettem és előmelegített sütőben 180 Fokon 30 perc alatt megsütöttem.
Miután kihűlt, a tetejét egyenesre vágtam.
Amíg sült a “piskóta”, elkészítettem az áfonya zselét.
Ehhez felfőztem az áfonyát, összenyomta, hogy több leve legyen, édesítettem és citromlevet tettem hozzá, hogy meglegyen a kellő fanyar íz. A végén került bele a zselatin.
Kis részét félgömb formába öntöttem, hogy a torta metszete mintázatos lehessen. Formát fagyasztóba tettem.
A kihűlt tésztára rácsurgattam a zselét, egy részét a tészta be is szívta, ami pont jól is jön, mert így a tészta sem maradt száraz.
A zseléből hagytam egy keveset a torta tetejének díszítésére.
Amíg sült a piskóta, a napraforgómag krémre is volt időm. Botmixer segítségével, fokozatosan hozzáadva a zabtejet krémesítettem az egészet, majd belekerült a zselatin. Folpakkal bélelt kisebb tortaformába öntöttem, de forma híján tányérral is helyettesíthettem volna és ment is a hűtőbe.
Az áfonyás réteg után ez került fel a torta közepére, majd érkeztek a kis zselé gömbök, melyekkel körberaktam a szabadon maradt tortaperemet.
Már csak a panna cotta krém maradt, melyhez a zselatin kivételével felfőztem minden hozzávalót, hagytam hűlni, majd beletettem a zselatint. Az akkor még folyékony krémet a tortám tetejére öntöttem és hatalmas izgalom és stressz kíséretében a fagyasztóba tettem 30 percre.
Miután megdermedt a teteje, a tortaforma oldalát még nem vettem le róla, viszont díszítettem a tetejét. Pirított napraforgómagot és a megmaradt áfonyazselét használtam. A fehér csíkokat zabtejjel sűrűre kevert cukormentes fehérje por krémből készítettem.
A forma oldalát csak 4-5 óra hűtőzés után mertem eltávolítani, majd ezt követően késznek nyilvánítottam a tortát 🙂
A kész eredmény pedig így fest 🙂
A hozzávalók egy részét az Egészségmarket webáruház biztosította. Köszönöm! 🙂
Szép napot!
Szandi
Köszönöm, hogy olvastad a bejegyzést! ^_^
További velem kapcsolatos képeket és posztokat a következő oldalakon is találhatsz:
- Személyes Instagram oldalam
- Facebook oldal
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: