Házi mogyoróvaj csupán egy hozzávalóból
Az olajos magvak fontos részét képezik táplálkozásunknak. És némelyiket, mint például a mogyorót, nem csak egészben fogyaszthatod, hanem krémesítve is, úgynevezett mogyoróvajként. Itthon annyira, nincs divatja MÉG. Sokan azt gondolják, hogy a mogyoróvaj tele van mindenféle adalékanyaggal, cukorra, sóval, tartósítókkal. NEM. A házi biztos nem!
Most el is mondom hogyan készíthetsz te is igazi finom mogyoróvajat.
- Mogyoró (földimogyoró, akár pucolatlanul, így több vele a munka, vagy sózatlan mogyi is lehet, már előre megpucolva)
- Ha a mogyoró nem pörkölt, érdemes megpörkölni egy picit a gazdagabb ízhatás kedvéért. Egy tepsiben szépen leterítve körülbelül 200 fokon 20 percig süsd, míg szép világosbarna nem lesz. Ha már pörkölve van, ezt a lépést ki is hagyhatod.
- A legideálisabb eszköz a turmix gép, de ha nincs olyanod a botmixer is megteszi. Egy magas falú edényben kezd el turmixolni a mogyorót. Körülbelül 5 perced fog vele elmenni, ekkorra lesz igazán krémes állagú. A turmixolás hatására felmelegszik a mogyoróban található értékes olajoktól krémessé válik. Addig krémesítsd, míg szimpatikussá nem válik az állaga.
- És hopp! Elkészültél!
Nagyon finom eper, vagy erdei gyümölcsös lekváros pirítóson, továbbá nagyszerű alkotója a fehérjeszeleteknek, de süteményekbe és kekszekbe is sokrétűen felhasználható.
Remélem kedvet kaptál és kipróbálod 🙂
Szép napot!
Szandi
Köszönöm, hogy olvastad a bejegyzést! ^_^
További velem kapcsolatos képeket és posztokat a következő oldalakon is találhatsz:
- Személyes Instagram oldalam
- Facebook oldal
Akkor majd megnézem. 🙂 Az ízek menüpontban megtalálod nálam a receptet, használd nyugodtan. 🙂
Igen valóban egyszerű és nem csak magában nagyon finom, hanem rengeteg ételhez…nasihoz….jól passzol. A csokival jó ötletet adtál, meg fogom próbálni. Ha sikerül, az is ki fog kerülni ide az tuti 🙂
Egyszerű és nagyszerű! 🙂 Én csokis verziót készítettem tavaly télen, de ez is szimpatikus.