Szandra Seres

Vásárlási útmutató spóroláshoz 2. rész

Vásárlási útmutató spóroláshoz 2. rész
Noss, egyel magasabb szintre léptünk. Remélhetőleg már nem rontasz éhesen a szupermarket sorai közé mint valami megvadult anyakoca és rámolod le a sok “finomságot”, hanem szépen megfontoltan azokat emeled le a polcról amire valóban szükséged van és nem azokkal a termékekkel tömöd a kosarad melyeket a reklámok helyeztek el az agyadban, mint “kell-akarom termék”. (erre is bővebben ki fogok térni, hogy mit csinálnak veled a reklámok)

De most nézzünk be egy kicsit a spájzodba és fagyasztódba! 20141013_103903
Spájz, kamra, szekrény, ki hogy hívja, nekem most marad szépen “magyarul” SPÁJZ 😀

Tudd, miből mennyi van otthon!
Van az embernek spájza, de nem kell 25 évre előre raktározni! Legyen benne tartós élelmiszer persze, de csak azért mert most 2 Forinttal olcsóbb, ne halmozz fel egy csomó ételt, mert nem fogod tudni miből hányadán állsz.

!!Érdemes róla listát vezetni, mert akkor azt mondom rendben, képben vagy, tudatosan veszed meg az ételeket, tárolhatsz belőlük nagyobb mennyiséget, hiszen tudod, mi mikor fog lejárni és addig valószínűleg el is fogyasztod!!

De sajnos az átlag tapasztalat nem ez, hanem az ellentettje.
Megveszem, mert most olcsó, x idő múlva pedig kidobom, mert romlott…..nos? Akkor olcsó volt?! Szerintem ezek a kaják a legdrágábbak, amit megveszünk és hozzá sem nyúlunk, sőt ki is vágjuk a szemétbe egy idő állás után.
Egyébként ezt a saját bőrömön tanultam meg. Betáraztam csomó ételből,(tartósból) aztán a hajamat téptem, amikor a molylepkékkel vívtam csatát, kié legyen a spájz az övék, vagy az enyém.  Rengeteg dolgot dobtam akkor ki.

Ezt követően hoztam meg a döntést. Igen legyen „készleten” az étel, de ne halomra. Így ha vendég érkezik, van mihez nyúlni, de ritka esetben érkezik egy komplett rugby csapat bejelentés nélkül, hogy adj enni nekik.  Szóval ne raktározz annyit, nem kell egyik nap sem egy vagon menekültet megetetned. Ha meg igen, mert akkora a család, akkor szabd a határaidat a család méretéhez természetesen.

Egy érdekesség:
A nagy átlag 3 naponta megy vásárolni. Te is észrevetted ezt? Összeírod (jó esetben összeírod) mire lesz szükséged a konyhán 1 hétre nézve. Majd a második nap eszedbe jut..jajjjj kell még egy kis ilyen….és elmész, megveszed a hiányzó láncszemet, majd arra eszmélsz, hogy vettél még mellé egy halom nyavalyát, ami eredetileg nem is kell, hiszen már bevásároltál a hétre. De akkor, ott, abban a pillanatban, minden létfontosságú, ami a kosaradban van gondolom. (Kicsit kitértem, de érdemes ezen is gondolkodni. Természetesen külön cikket kap a bevásárló lista, mely a hölgy áldozatokat kíméli meg a költekezés veszettronda mumusától.)

20141018_103626
Csak jelzem, a képen nem hétvége van…

És még valami! A fagyasztó tartalma is ehhez a témához tartozik! Nem ér a spájzos dzsumbujt átrámolni a fagyóba és kész, akkor rend van, kint nincs káosz, mindent lehibernáltál, nem romlik meg aztán halihello! Fenét! Figyelj oda!  Minden ételnek más és más az eltárolhatósága. Óvatosan. Ezzel is szépen be lehet fürödni, ha nem vigyázol.

Tehát összefoglalva: Tudd, hányadán állsz! Csak annyit tárolj, ami tuti elfogy! Hiába olcsó, ha kidobásra kerül, akkor az igen is drága volt és még pazaroltál is.
Vezess listát. Fityegjen a hűtőn mágnessel, vagy a spájzban legyen kitűzve. Legyen átlátható.
Szerepeljenek rajta a mennyiségek és a lejárati dátumok. Így bevásárlás előtt elég csak rápillantanod és tudod mi kell és mi az amiből már van egy halom.

Természetesen van még ott, ahonnan ez jött…érkezem nemsokára ismét vásárlási…azaz spórolási tanácsokkal 😉
Legyen szép napod!
Szandi
lip

Köszönöm, hogy olvastad a bejegyzést! ^_^  
További velem kapcsolatos képeket és posztokat a következő oldalakon is találhatsz:

Személyes Instagram oldalam
Facebook oldal

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!